Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Podijeliti znanje za dobrobit zajednice

verona1Nadbiskupijski Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. već drugu godinu zaredom realizira projekt INSIDE! zajedno s partnerima iz Albanije (Ambasadoret e Paqes) i Italije (Caritas Italiana).

Od 19. do 23. veljače, u sklopu projekta INSIDE!, održano je drugo studijsko putovanje za 15 sudionika, koordinatora projekta zajedno s djelatnicima i mladima iz navedenih zemalja na temu Zaštita okoliša i eko turizam. Teorijski dio je vodio predavač Roberto Sartor, stručnjak u oblasti zaštite okoliša i eko turizma.

„Od velike je važnosti sastati se i podijeliti znanje, ideje, kao i projekte za budućnost. Projekti gdje se razmjenjuju kulture, koje obogaćuju i gdje se zajedno raste. Puno je priča iz Albanije, BiH i Italije koje se mogu podijeliti. Kroz svoju prirodu, kulturu i povijest svaka od ovih zemalja može pronaći puno mogućnosti za razvijanje svoje lokalne zajednice i međunarodnih odnosa. To su principi održivog turizma i bila je to tema drugog studijskog posjeta u Veroni u sklopu projekta INSIDE! kojeg financira Europska unija – program Erasmus Plus“, istaknuo je Sartor.
Uz predavanja sudionici su imali prigodu upoznati primjere dobre prakse održivog turizma u dva poduzeća Fattoria Margherita i Cascina Albaterra koji se već dugi niz godina bave eko turizmom.

„Jasno je da turizam na različite načine predstavlja jedan od glavnih sektora ekonomije i nudi prigode za zapošljavanje. Održivi turizam ima sve veći i veći impakt prema okolišu i lokalnoj zajednici. Zbog toga je potrebno ulagati u turizam da bi se razvijala što bolja i održivija budućnost. Održivost znači odgovornost. Odgovornost ostaviti budućim generacijama što bolji okoliš i društvo. Odgovornost da se već postojeći resursi koriste na drukčiji način. Odgovornost da se izgrade novi odnosi između kultura, bile one siromašne, bogate, male, velike“, osvrnuo se Sartor na program u Veroni.

verona2

I Valentini Gluvić je putovanje bilo izrazito pozitivno iskustvo, prvenstveno zbog zanimljivosti, tematike i primjenjivih iskustava. „Naša zemlja je zemlja prirodnih bogatstava, prelijepih pejzaža i krajolika, ali, nažalost, nedovoljne svijesti o značaju i još manje ekološke i pozitivne iskoristivosti istih. Ali to su ljepote i prednosti koje trebamo njegovati i cijeniti u BiH i širiti stajališta i gledišta o njihovoj iskoristivosti i razvoju, a u smjeru održivosti. Činjenica je da BiH ima snažan potencijal za razvoj održivog turizma i iskorištavanja prirodnih bogatstava što nadalje otvara širok spektar mogućnosti, koji može doprinijeti cjelokupnom društvu, a optimistično gledajući i ekonomskom napretku“, smatra Gluvić koja se nada da će sudionici ovog studijskog programa prenijeti drugima svoja konstruktivna iskustva.

Gorana Lovrić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE