Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Fridensgrund BiH dio internacionalnog kampa go4peace

IMG 20200730 WA0013Drugi dan ljetnog kampa mira Friedensgrund BiH sudionici su sudjelovali u raznovrsnom programu.

Jutro je počelo sa molitvom u duhu Taize-a, a po završetku doručka uslijedilo je uključenje u program sa online internacionalnog kampa Go4peace. Imali smo priliku putem Zoom-a razgovarati sa svećenikom iz Njemačke, Meinolfom Wackerom, osnivačem i voditeljem međunarodne mreže mladih pod nazivom go4peace. Meinolf nam je ispričao o svojim početcima u BiH kada je tek nakon završetka rata dolazio s mladima iz Njemačke u Posavinu, kako bi pomogao u obnavljanju razrušenih domova. Tako je između ostalog i započeo mirovni kamp mladih najprije kao Friedensweg, a zatim i Fridensgrund.
Napominjemo, go4peace kamp se ove godine održava online i u njemu sudjeluju mladi iz sljedećih zemalja: Njemačka, Slovenija, Albanija, Austrija, Poljska, Češka Republika, Litvanija, Norveška, Kosovo, Srbija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina.
IMG 20200730 WA0017Nakon toga, uslijedile su radionice u sklopu kampa Friedensgrund BiH koje su vodile vršnjačke edukatorice Deana Relatić i Sunčica Đukanović. Na radionicama su mladi razgovarali na temu različitih uloga u društvu, gdje su imali za cilj spoznati kako određene privilegije utječu na kvalitetu našeg života, a pored navedenog mladi su sudjelovali u vježbama grupnog rješavanja sukoba, te uvidjeli važnost komunikacije u svakodnevnim životnim situacijama.
IMG 20200730 WA0015Nakon poslijepodnevnog odmora, sudionici su se okušali u sportskim aktivnostima, koje je predvodio Mario Tucaković. U sportskoj dvorani Renovabis, u Centru za mlade Ivan Pavao II, kroz sportske igre su pokazali timski duh, te uvidjeli važnost sporta u izgradnji mira među mladima.
Po završetku sportskog sadržaja, mladi su zajedno sa edukatorom Igorom Stanišićem, bili dio probe pjevanja, gdje su učili izvođenje pjesama koje imaju priliku svakodnevno pjevati tokom molitvi u duhu Taize-a. Naime, molitve u duhu u Taize-a koje svakodnevno mladi izvode su trenuci kada kroz glazbu i tekstove slave Boga, a same molitve potiču iz monaške zajednice u Francuskoj, u kojoj svakodnevno borave mladi kršćani iz cijelog svijeta. Od 1962. godine u Taize zajednici se povećao broj mladih koji su dolazili, te u današnje vrijeme svakog tjedna, zajednicu posjeti do šest tisuća ljudi, među kojima su predstavnici više od 70 nacija.
IMG 20200730 WA0016Večernji dio programa obilježio je razgovor sa vlč. Šimom Maršićem, gdje su sudionici imali priliku razgovarati na različite teme koje se tiču razlika između katoličanstva i pravoslavlja, a također postaviti pitanja koja se tiču vjere i života u skladu sa njezinim vrijednostima.
Po završetku dana program je završen sa molitvom u duhu Taize-a.

Nadežda Mojsilović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE