Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Kornica: Održana duhovna obnova za animatore

Animatori duhovnaobnova Kornica 1U razdoblju od 10. do 12. srpnja u regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici održane su duhovne vježbe za animatore Vrhbosanske nadbiskupije. Mladi animatori, njih sedamnaest, je sudjelovalo u trodnevnom programu koji su vodili vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade te Antonio Topalović, voditelj Škole animatora i projekt asistent.

Susret je započeo večernjim programom prilikom kojeg su sudionici imali priliku podijeliti svoja iskustva tijekom vremena izolacije i promijenjenog životnog stila uslijed pandemijske situacije koja je zahvatila cijeli svijet. Razgovor o prošlim, ali i sadašnjim izazovima vremena je važan segment u procesu sazrijevanja i suočavanja s potencijalnim okolnostima koje mogu naštetiti samoj kvaliteti života. Mladi animatori su nakon podjele takvih iskustava i strahova nastavili večer uz film Bog nije mrtav, koji je poslužio kao odličan uvod u pitanje razumijevanje osobne vjere u životima mladih. Središnja radnja filma vezana je uz raspravu vjernika i bezbožnika. Možemo ju čak usporediti s borbom Davida i Golijata jer je student, koji tek dolazi na fakultet, na prvo predavanje na prvoj godini studija, odmah biva napadan i može se dogoditi da bude i zbunjen, pokoleban ili labilan... Dok s druge strane u liku Golijata imamo profesora koji iskazuje svoj autoritet, na agresivan način nastupa te, kako film teče, sve više diktatorski želi nametnuti svoje stavove.

Animatori duhovnaobnova Kornica 1
Drugi dan duhovnih vježbi započeo je jutarnjom molitvom te doručkom nakon čega je vlč. Šimo Maršić sudionicima priredio predavanje o odnosu vjere i razuma. Vjera i razum ne stoje u sukobu. Upravo suprotno, njih dvoje se međusobno trebaju prožimati kako bismo izbjegli mogućnosti fanatizma (s jedne strane) i hladnog racionalizma (s druge strane). Kao što kaže enciklika Fides et Ratio: „Vjera i razum izgledaju poput dvaju krila kojima se ljudski duh uzdiže k promatranju istine. Sam Bog je pak onaj koji je usadio u srca ljudi nastojanje da spoznaju istinu i da napose ipak spoznaju i njega kako bi spoznavajući i ljubeći njega prispjeli isto tako k punoj istini o samima sebi“.
Poslijepodnevni dio programa su mladi posjetili selo Kornicu te uživali u prirodnom bogatstvu posavskog kraja. Posjeta lokalnoj farmi, kao i jezeru je bila izvrsna prilika da se sudionici međusobno povežu i zabave. Nakon posjete animatori su organizirali zajedničke igre te su uz roštilj i razgovor ugodno proveli ostatak večeri.
Sveta misa kao i Euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom je upriličeno na samom kraju dana. Njegovanje duhovne dimenzije animatorstva, ali i odlučnost da se Gospodinu kaže „Evo me“ je potreba svake mlade osobe, a posebno animatora.
Animatori duhovnaobnova Kornica 2Posebna pitanja vjere i vjerovanja su ispunila posljednji dan susreta te su animatori imali priliku radeći u malim grupama zajednički raspravljati i pronalaziti odgovore na vječna pitanja koja si postavlja svaki čovjek, a posebno vjernik. Nakon što su iskoristili vrijeme za grupni rad, mladi su se uputili u crkvu gdje su zajedno s nekoliko vjernika iz župe slavili svetu misu s čim je ujedno i završio susret animatora u Kornici.
Mladi ohrabreni i potaknuti za zajedničko djelovanje u Crkvi i društvu nastavit će boraviti u Posavini kako bi u sljedećih nekoliko dana ponudili sadržaj za djecu i mlade iz ovog kraja te bili živ znak Crkve u današnjem vremenu.
Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE