Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Proslavljen 49. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

49. DAN MLADIHDostojanstveno i skromno, u duhu mjera za borbu protiv "koronavirusa", 30. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo 49. put po redu proslavljen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je "Mladeži, kažem ti, ustani". Kao i prethodnih godina organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja BDM u Komušini.

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak 29. svibnja, misom uočnicom te prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima.

Broj vjernika u skladu s odredbama

slika djelatniciU subotu su, skromnije nego prethodnih godina, od ranih jutarnjih sati pristizali hodočasnici koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara gdje je bila prigoda za ispovijed. Točno u 9.30 sati zajedno s vjernicima kod vanjske kapelice molio je pred slikom Gospe Kondžilske vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Potom je krenula procesija mladih te pristiglih vjernika i hodočasnika na brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem Gospinu sliku naizmjenično su nosili djelatnici NCM-a te je moljena krunica i pjevane su marijanske pjesme. Zbog kiše koja je padala prethodnih dana ruta procesije bila je malo izmijenjena.

Molitva za mlade i prestanak pandemije

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Koncelebrirali su, između ostalih, mons. Vukšić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić, generalni vikar dr. mons. Slađan Ćosić i župnik u Komušini, čuvar svetišta te dekan Usorskog dekanata preč. Boris Salapić.

Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu čuvar svetišta koji je ponovio "kako ove godine slavimo 49. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije" te poželio da će idući, jubilarni 50. Dan mladih biti proslavljen svečanije i s više mladih. Kard. Puljić je u svome pozdravnom obraćanju istaknuo kako "smo danas s mnogim nakanama došli Gospi, međutim dva se posebice ističu, a to su molitva za mlade da ih Isus upravi na pravi put te molitva za prestanak pandemije koronavirusa".

Slijediti Isusa

Kardinal misa subotaU homiliji kardinal je istaknuo kako "ove godine slavimo 49. Dan mladih, ali posebno, skromno u skladu s mjerama protiv širenja virusa". Ponovio je kako se slavi Dan mladih u duhu misli pape Franje povodom 35. Svjetskog dana mladih u kojemu on, između ostaloga, potiče mlade da krenu slijediti Isusa. Podsjećajući na Isusovo čudo iz misnih čitanja, u kojemu je Krist podigao mladića iz smrti i vratio ga njegovoj majci izrekao je nekoliko poticajnih misli.

"Zaustavimo se na riječi smrt. Vidimo da je taj strah od smrti koju donosi koronavirus veoma jak. Brojne se odluke i mjere donose. Ne ulazim u razmišljanja stručnjaka, ali moram reći da nisam teže odluke donio kao nadbiskup nego da se slave mise bez naroda", rekao je kardinal ističući da kad dođe smrt ništa ne može pomoći, ni koverta, ni banka, ni politika.

"Bog je dao život i ima ga pravo uzet, ali zadnju riječ ima Krist. On je pobijedio smrt. Postoje i druge smrti, sigurno je jedna od njih i duhovna smrt kada čovjek izgubi prijateljstvo s Bogom. Mi kažemo smrtni grijeh. Kao što tjelesna smrt dovodi da tijelo trune u zemlji tako i duhovna smrt dovodi do toga da čovjek duhovno trune", istaknuo je napominjući kako je danas "duševna smrt jako raširena, još gore od pandemije". Naglasio je kako je mržnja među najgorim primjerima te duhovne smrti. Ističući da se mržnja uvukla u čovječanstvo još od biblijskog bratoubojstva rekao je da je danas obuhvatila sve pore društva, od medija i politike do obitelji i međunarodnih odnosa.

"Sada čovjek mora naći snage kako se boriti protiv te 'smrti' jer mržnja ubija čovjeka iznutra. Zato je ova Isusova poruka mladiću 'ustani' u prvom redu njegova želja da nas digne iz te 'zaraze', mržnje koja urušava čovjeka i čovječanstvo", naglasio je i zapitao se koliko je ljudi na svijetu zatrovano, ogorčeno tom 'pandemijom' koja je uništila odnose, brakove, narode...

Potom je napomenuo da je "Krist navijestio ljubav, a toliko je volio ljude da je darovao svoj život".

Vjernici misa"Ovdje bi u svetištu poželio da doživimo kao i mladić, kojeg je Isus uskrsnuo i dao majci, neka to isto učini svima nama ovdje, kao i onima za koje molimo. Ustani na život vjere ljubavi i nade i neka nas daruje majci Gospi kojoj smo došli moliti. Neka nas ona majčinski uputi, da nam riječ Božja bude svjetlo, izvor života i izgradnje zajedništva", potaknuo je te potom progovorio o mnogima koji su izgubili duhovnu snagu i klonuli. Ustvrdio je da recepta za uspjeh nema te da ga svaki čovjek mora tražiti. Kao jedan od koraka napomenuo je da kršćanin svako jutro treba započeti znakom križa te se tako na Boga osloniti kako bi pregurao dan. Ponovio je da je "ispovijed lijek za otrov u duši koji treba izbaciti iz sebe te podsjetio kako svaki dan u Očenašu molimo oprost".

"Moli za onoga koga si ranio, moli za one koji su te ranili. Moli da se oslobodiš zarazne klice mržnje koja truje ljude. Ako si 'ohladio u vjeri', nemaš ideala, ne znaš što ćeš u životu znaj da te Bog nije slučajno stvorio", naglasio je kardinal i potaknuo nazočne, a posebice mlade, da se mole Bogu kako bi im on pokazao ispravni put.

"Osposobi nas za školu križa, mladeži se obraćam da mijenjaju svijet snagom vjere i pouzdanjem u Boga", rekao je na kraju potičući nazočne da "dozvole Bogu nastaniti se u njihovim srcima kako bi bio izvor snage i svjetla za mijenjanje svijeta na bolje".

Na kraju mise u ime organizatora zahvalu je uputio Josip Milanović, djelatnik NCM-a. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih Spes iz župe Sv. Ante Padovanskog Žepče.

PROSECIJADo iduće godine...

Nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji vratili prema župnoj crkvi gdje je upriličena okrepa i druženje u skladu s mjerama borbe protiv pandemije. Bilo je čudno i pomalo tužno u Komušini i na Kondžilu gledati proslavu Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, skoro pa sablasno tiho, bez graje i mnoštva mladih. Nadamo se kako će iduće godine, na veliki jubilej, stanje biti normalizirano te da će biti omogućen organizirani dolazak tisuća mladih koji su na svoj dan imali brojne sadržaje, sportska natjecanja, ples, druženja te pregršt novih poznanstava.

Željko Ivković, Katolički tjednik 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE