Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Škola volonterizma: Mladi iz Sarajeva, Travnika i Žepča žele učiniti svijet ljepšim mjestom

Mladi u ZepcuIako volonterizam nije jedan od najčešće traženih riječi na google pretraživaču, neki autori tvrde da postoje 378 razloga zbog čega je važno i potrebno volontirati. No, najvažniji je ipak onaj da najčešće ljudi volontiraju zbog osjećaja zbog kojeg se kasnije osjećaju sretniji, korisniji, potrebniji zajednici u kojoj žive.

Upravo zbog toga, volontersku važnost prepoznali su i volonteri iz Žepča koji su se 16. svibnja okupili u prostorijama Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču. Na radionici koju su vodili Sara Jurić i Valentina Marić, srednjoškolcima je na samome početku predstavljen rad i djelovanje Centra za mlade Ivan Pavao II. Nakon predstavljanja aktivnosti Centra, volonteri su upoznati s temeljnim načelima volonterskog rada i volonterizma. Tijekom radionice, mladi su imali priliku jedni s drugima podijeliti svoja volonterska iskustva o volonterizmu, ali i razgovarati i idejama za nadolazeću volontersku akciju 72 sata bez kompromisa, koja će se održati krajem rujna.

Osim susreta s mladima, uspješno je održana i online radionica s mladima iz Žepča koji nisu bili u prilici sudjelovati na susretu u KŠC-u Don Bosco s kojima se također razgovaralo o značaju i važnosti volonterizma uopće. Tako su mladi prilikom radionice istaknuli kako je volonterizam značajan jer osim prilike da pomažemo drugima, pomažemo i sami sebi, te kako u našem okruženju i državi trebamo više volontera kako bismo zajedničkim snagama pravili promjene koje će biti vidljive.

Studenti psihologijeSvoja volonterska iskustva na online radionici, u četvrtak 11. svibnja ispričali su i studenti psihologije iz Sarajeva, s kojima je razgovarala vršnjačka edukatorica Franka Miloloža. Tijekom radionice studentice su imale priliku slušati o važnosti volontiranja, teorijskoj pozadini i istraživanja u kojima su ispitivane razlike između volontera i onih koji do sada nisu volontirali. Studentice psihologije tijekom radionicu su imale priliku bolje upoznati jedna drugu i podijeliti najznačajnija volonterska iskustva. Dijeljenje iskustava i slušanje drugih je emocionalno obogatilo sudionice. Također, studentice su pričale o budućim planovima za volontiranje i o uključivanju u volontersku akciju 72h bez kompromisa. Zaključeno je da su briga za druge ljude, pomoć, osjećaj zadovoljstva i osobna izgradnja najvažnije sastavnice koje nam volontiranje pruža.

Skupini studentica iz Sarajeva i mladima iz Žepča, pridružila se i skupina članova volonterske sekcije Katoličkog školskog centra Petar Barbarić koji su u ponedjeljak, 19. svibnja također sudjelovali na online radionici koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator. S obzirom na to da je riječ o volonterskoj sekciji koja tijekom školske godine realizira veliki broj aktivnosti, s članovima se razgovaralo o mogućnostima i novitetima tijekom šeste volonterske akcije 72 sata bez kompromisa. Svoju otvorenost za kreiranje sadržaja, akcija pokazali su učenici KŠC-a Travnik koji su više puta tijekom razgovora naglasili koliko je važno vjerovati u ono što rade, ali i svojim vještinama poboljšati svijet u kojemu žive.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje se svim volonterima na otvorenosti i suradnji u nadi da će usvojena teorijska znanja o volonterizmu svi zajedno i praktično primjeniti u beskompromisnoj volonterskoj akciji kraj rujna.

Josip Milanović

 

 

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE