Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Anđela Paleksić: Radost je za Vaskrs uvijek jednaka

Vaskrs 2020

U nedjelju, 19. travnja, pravoslavni vjernici će proslaviti najveći kršćanski blagdan - Vaskrs. Koji se običaji vežu uz ovaj blagdan te na koji način se pravoslavne obitelji pripremaju, upoznala nas je Anđela Paleksić, vršnjačka edukatorica na međureligijskom projektu "Koračajamo zajedno", koji zajedno realiziraju Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II", Pravoslavni centar za mlade "Sv. Petar Sarajevski" i mladi u ime Fakulteta islamskih nauka. Anđelin tekst prenosimo u cijelosti:

Dan kada je Hristos pobijedio smrt-Vaskrs ! Ovo je najradosniji praznik za sve hrišćane. Moja porodica i ja proslavljamo Vaskrs u duhu pravoslavlja. Srećna sam kada smo svi na okupu, jedni kraj drugih. Bojimo jaja, šaramo voskom, jednom od najstarijih tehnika šaranja jaja, koju su nam u amanet ostavile bake. Tako je i mene moja baka naučila, pa ja svoje vještine i ljubav prenosim na simbol Vaskrsa-vaskršnje jaje. Obavezno je, u mojoj porodici da prvo jaje koje obojimo bude crveno, da sluti na radost. Ono se čuva cijele godine, kao čuvarkuća, kraj ikone, da nas sve u kući čuva i spasava tokom godine. Svake godine jaja i radost Vaskrsa dijelim sa komšijama. Seka i ja, sa korpicama u ruci, obilazimo komšije koji nisu hrišćani i darujemo ih jajima. Želimo da i njima kuća bude puna radosti. Nažalost, ove godine je sve malo drugačije. Zvona sa crkava jedva da se čuju, liturgije su nekako dosta tiše. Sve zbog nevidljivog neprijatelja koji nas sve napada.
Međutim, to nas ne može spriječiti da Vaskrs proslavimo kako dolikuje. Sve je isto, bojimo i šaramo jaja, istina, dosta manje nego prethodnih godina, ali radost je jednaka. Sva sreća pobjede života nad smrću, lebdi u vazduhu i mirisom tamjana krasi moju kuću.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE