IZDVOJENO
Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Javna tribina: Etičke vrijednosti kao temelj društva

DSC 0169 KopirajU sklopu projekta Vision is decisionMladi i demokracija, sinoć je, 24. veljače, održana još jedna javna tribina za mlade i studente u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.
Tema sinoćnjeg susreta je bila Inkulturacija etičkih i moralnih vrednota u društvo kroz dva aspekta kršćanski i svjetovni.

Kratko promišljanje iznijeli su dr. sc. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i prof. dr. Elmir Sadiković, predavač na Fakultetu političkih nauka iz Sarajeva.
Prof. Šimić je potaknuo na razmišljanje govorom o moralnom imperativu koji nam je kao kršćanima obvezan – Ne čini drugom što ne želiš da tebi netko čini, što nas usmjerava na razumijevanje drugoga. Tek kada se čovjek stavi u poziciju drugoga, može razumjeti tuđe boli i tegobe. Upravo je to ono što je zajedničko svakome čovjeku, što je potvrdio i prof. Sadiković rekavši kako je potrebno postaviti se u situaciju drugoga da bismo ga razumjeli.
DSC 0163 KopirajS kršćanskog aspekta razgovaralo se o Crkvi kao instituciji koja je potrebna učiti o moralu te podsjećati na poštivanje dostojanstva čovjeka, zaštititi ljudski život, zaštititi brak i obitelj, zalagati se za istinu, pravednost, ljubav i slobodu te biti solidarna sa siromašnima i obespravljenima. To je ujedno poziv za svakog kršćanina, ali i svakog čovjeka na zemlji.
Prof. Sadiković je, promišljajući o etici, njezinim korijenima i značenju, istaknuo kako etičke vrijednosti često društvo definira za sebe te da svatko postavlja vlastitu hijerarhiju vrednota. Mlade je upoznao s učenjem njemačkog filozofa, Markusa Gabriela koji spominje negativne i pozitivne osobine koje su ključne za razvijanje etičkih vrijednosti. Negativne – pesimizam, relativizam i nihilizam, a pozitivne – realizam, objektivizam i univerzalizam. Prof. Sadiković je kritički objasnio svaku od navedene stavljajući ih u kontekst suvremenog svijeta i načina života danas.
Nakon završetka izlaganja, kratke diskusije i razmišljanja, mladi su nastavili s druženjem u prostorijama Centra za mlade.
Zahvaljujemo gostima predavačima te studentima na odazivu te se radujemo idućem susretu!

Filipa Lončar

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE