Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Vision is decision – II. vikend susret: Medijska pismenost i kritičko razmišljanje

P1360759 KopirajU sklopu projekta Mladi i demokracija Vision is decision održan je još jedan vikend susret za srednjoškolce iz Sarajeva, Kiseljaka, Zenice i Travnik. Program je realiziran od 24. -26. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Mladi srednjoškolci, koji su aktivni na cjelokupnom spomenutom programu, ovaj susret su radili na temu Medijska pismenost razvijanje kritičkog razmišljanja, te utjecaj medija na mlade danas. Uz koordinatoricu projekta Filipu Lončar, program je realiziran zajedno s djelatnikom Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika, Alenom Gudalom, uz vršnjačke edukatorice Tamaru Bakula, Ružicu Marković te Anu Eldić.

P1360612 KopirajPetak večer sudionici su započeli sa planiranim aktivnostima, pa su tako, nakon večernje okrjepe imali vježbu upoznavanja sebe i drugih u vježbi Otkrivam svoj element. Mladi su ispunjavali 4 kolone: volim, ide mi, imam volje za i pomaže mi, te tako otkrili svoje talente, darove i zanimanja ali i podijelili sa grupom. Nakon toga pogledali su isječak filma koji predstavlja utjecaj medija na mlade u pubertetu danas, kako bi shvatili teme planiranog programa te vidjeli s čime se sve mladi, i iz drugih zemalja, suočavaju kad je riječ o medijskim prikazima današnjice.
Subotu jutro su započeli aktivno u vježbi za razvijanje osjećaja za pozitivno pa su tako imali zadatak u grupama diskutirati i izlagati koji su to recepti za sretnu i nesretnu školu; tj. što je ono što njih u školi čini sretnima a što ne, koji su problemi s kojima se susreću a koji pozitivni utjecaji.
P1360590 KopirajDa bi otkrili svoj položaj u medijima, naredna grupna igra zahtijevala je od njih analizu dnevnih i tjednih novina s naglaskom na članke direktno ili indirektno vezane za mlade. Tražili su ono što u pozitivnom i/ili negativnom duhu govori o mladima i njihovim potrebama, a poseban naglasak je stavljen na članke u kojima su oni predstavljeni u kontekstu donošenja odluka.
Iz analize članaka prethodne vježbe morali su prezentirati jednu vijest na različite načine s ciljem kako bi se uvidjelo kako iste vijesti komuniciramo na različite načine.
Još jedan grupni zadatak zahtijevao je od njih promišljanje o prioritetima u medijima te su dobili scenarij u kojemu se vodi dnevnik s nizom vijesti koje se predstavljaju publici. Njihov zadatak je bio poredati po prioritetima vijesti za koje oni smatraju da su bitni njima, ali i publici koja ih prati.
P1360584 KopirajDa bi uvidjeli važnost slušanja i prenošenja informacija, osmišljena je vježba slušanja i razvijanja pravilne komunikacije s ciljem rješavanja nesporazuma i sukoba, pa su tako imali razne zadatke kojima su prikazali kako dolazi do nesporazuma te načine na koje se krive informacije mogu ispraviti.
Zbog masovnog utjecaja društvenih mreža, portala i novina danas u radionici Mediji i nametanje standarda mladima prepoznavali su i analizirali zastupljenost i promoviranje nerealnih i zdravstveno štetnih standarda ljepote te izrađivali kolaž na kojemu su , pomoću raznih tjednih i dnevnih časopisa i novina, prezentirali realne i nerealne standarde ljepote, kako bi ih se potaknulo na kritičko promišljanje o sadržaju koji im se nudi. Važno je istaknuti da su mediji danas bogatstvo za sve naraštaje, ali i da je bitno naučiti ispravno koristiti internet danas.
Koje su potrebe mladih pokazali su u aktivnosti Kreiraj svoju idealnu naslovnicu te je prezentirali; pokazali su kakvi su to časopisi i mediji kojima bi privukli pažnju mladih generacija – koje su teme aktualne za njih danas.
P1360701 KopirajPošto je danas društvo općenito usmjereno na internet, potrebno je i znanje o fotografiji. Predavanje o tome što je fotografija, koji žanrovi u fotografiji postoje, koji su žanrovi i kako dobro fotografirati, održao je djelatnik Katoličkog tjednika Miro Gracić kroz teorijski i praktični dio na način da su imali zadatak napraviti razne fotografije da bi im se ukazalo na ono što je dobro a što treba popraviti.
Za subotu večer je bio rezerviran sportski program u dvorani Renovabis kako bi se relaksirali i istaknuli timskim radom.
Nedjeljnu svetu Misu slavio je ravnatelj Centra za mlade, vlč. Šimo Maršić reflektirajuć se na Evanđelje dana te ga povezao sa dvije bitne stvari – to su Nedjelja Božje riječi koja se slavi 3. nedjelju u godini, i molitva za mir i jedinstvo kršćana. Pozvao je prisutne vjernike da prepoznamo Boga u Njegovoj riječi te da je dijelimo kako bismo molili za mir i jedinstvo kršćana a napose u Bosni i Hercegovini.
P1360750 KopirajStručna suradnica iz KŠC-a Petar Barbarić iz Travnika, Marija Marić, koja je nastavila s medijskim radionicama nakon doručka, predstavila je mladima važnost medija danas kroz veoma stručan i kritičan način kako bi ih zaintrigirala za vježbu koja je uslijedila, a radilo se o analizi novinskih članaka, s važnim napomenama o tome kako kritizirati i što je kritika.
Program je završen usmenom i pismenom evaluacijom da bi se ukazalo na pogreške, prijedloge, dobre i loše strane kako bi se odvagnulo što je potrebno zadržati a što odbaciti. Radujemo se što su se učenici aktivirali u projektu kakav je ovaj, koji im može bit dodatno osvježenje i pomoć za uključenje u razne društveno političke aktivnosti danas.
Zajedničkim ručkom zaključen je drugi vikend susret za sudionike projekta Mladi i demokracija Vision is decision.

Filipa Lončar

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Rujan 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE