Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Održana II. javna tribina – Vrijednost ljudskog rada

20200120 193930 1 KopirajU sklopu projekta Vision is decisionMladi i demokracija, sinoć je, 20. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana druga javna tribina na temu Vrijednost ljudskog rada kroz dva aspekta kršćanski i sekularni. Gosti predavači bili su dr. sc. Zdenko Spajić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva i prof. dr. Elvis Fejzić s Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

Na početku, prisutne je pozdravila i zahvalila na dolasku, koordinatorica projekta Filipa Lončar, a onda ustupila riječ gostima predavačima.
Najprije se, na važnost ljudskog rada, osvrnuo prof. Spajić koji je govorio o radu kao važnom za čovjeka, te kako čovjek mora raditi jer je ranjen grijehom od početka ali da ono što radimo treba biti usmjereno za dobro našega bližnjega, društva, obitelji i naroda. Istaknuo je važnost plaće koja treba čovjeku osigurati život zajedno sa obitelji, a ne samo omogućiti plaćanje osnovnih troškova. Kritički se osvrnuo na pitanje što danas ima prednost –kapital ili rad naglasivši kako je rad danas povezan s vlasništvom. Danas čovjek smatra da može raditi što hoće te tako sklanja Boga sa vrha hijerarhije. Čovjeku je darovan stvoreni svijet da se njime koristi, ali ne da radi što hoće.
Razgovarajući o kršćanskom poimanju važnosti rada, prof. Elvis Fejzić se nadovezao na prethodno izlaganje te istaknuo kako se rad slično percipira iz kršćanske i društvene, tj. sekularne perspektive. Rekao je kako crkva i država oduvijek imaju vrlo važnu odgojnu ulogu te kako su prve države nastajale na temeljima po kojima su prihvatile logiku crkve kao i njezinu unutrašnju strukturu. Država ima potrebu da zaštiti pojedinca ali je pitanje koliko to danas čini te koliko se poštuju ljudska prava – pravo na rad, na sindikat, pravo na odmor i razonodu, na odštetu, itd. Na koncu je zaključio kako je potrebno tražiti odgovorniju vlast koja će pridonijeti društvu i pojedincu te mu osigurati sva ljudska prava.
Zahvaljujemo gostima predavačima na odvojenom vremenu te kritičkom osvrtu na pojedine elemente u poimanju ljudskoga rada te napominjemo da će se iduća javna tribina održati 24. veljače u prostorijama Centra za mlade s početkom u 19:00.

Filipa Lončar

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE