Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Moja volonterska pustolovina

IMG 20191028 WA0003Kroz dugogodišnju suradnju Katoličkog centra za mlade iz Montabaura (biskupija Limburg) i NCM Ivan Pavao II. iz Sarajeva, uspješno se održava razmjena volontera koji svake godine odlaze na jednogodišnju razmjenu kako bi stekli nova iskustva, radne vještine i navike, ali i doprinijeli svom osobnom rastu i razvoju.

Ana Jurić, iz župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika, podijelila je prve dojmove svojeg boravka u Njemačkoj.

Kao svaki učenik, i ja sam u srednjoj školi doživjela krizu zvanu ''biranje fakulteta''. Kako se kraj školske godine bližio tako je u meni rasla nervoza. Svaki dan su me pitali ''Koji ćeš fakultet upisati?'' a ja sam ih samo hladno pogledala i slijegala ramenima. Kako su dani prolazili počela sam ozbiljnije razmišljati i shvatila sam da ja još nisam spremna za fakultet i da želim jednu godinu prije upisa uložiti u nešto dobro, u nešto što bi mi pomoglo da rastem kao osoba i da skupim iskustva u različitim smjerovima.

IMG 20190920 WA0035

Sjetila sam se da je nekoliko mojih dobrih prijateljica prije par godina otišlo u Njemačku na razmjenu volontera. Razmjena je trajala jednu godinu, volontirale su pri Crkvi, skupljale iskustva te naučile jezik. Za mene je to zvučalo kao pun pogodak. Pošto sam i ja dosta aktivna bila u mojoj župi, u Novom Travniku, nisam se bojala novih izazova. Htjela sam raditi s mladima i s djecom.

Prvi projekat s djecom

Otišla sam u NCM Ivan Pavao II. u Sarajevo i prijavila se za odlazak na razmjenu. Nakon mjesec dana, moja prijava je bila odobrena i tu je počelo moje novo putovanje. U Njemačkoj su me toplo dočekali i lijepo sve objasnili. Nisam znala njemački jezik, ali znam engleski, što mi je dosta olakšalo komunikaciju s drugim ljudima na samom početku mog boravka u Njemačkoj.
Trenutno radim u katoličkom centru za mlade - Katholische Fachstelle für Jugendarbeit Westerwald/ Rhein-Lahn. Moji zadatci na poslu su pomaganje oko materijala za određene aktivnosti i donošenje novih ideja za određene projekte. U dio mog posla spada i učenje jezika. Kolege s posla su mi pripremile određene knjige iz kojih mogu učiti i lakše svladati novi jezik.

Upoznavanje

Obitelj u kojoj živim je draga, puna empatija i uvijek uz mene. Vikende često provodimo skupa u drugim gradovima u šetnjama ili druženju s drugim članovima obitelji. Često idemo i na izlete i moram spomenuti da sam jedan vikend provela u Nizozemskoj, u Amsterdamu gdje smo imali okupljanje i druženje obitelji u kojoj sam smještena.
Pored svega ovog, naravno, pojavi se i nostalgija i čežnja za mojim društvom, ali uvijek se sjetim da je ovo jedno neponovljivo iskustvo i da trebam uživati u svakom ternutku, te usvajati nova znanja i vještine.

Moja obitelj
Ani želimo puno sreće i Božjeg blagoslova u volonterskoj godini koja je pred njom!

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE