IZDVOJENO
Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Visoko: Svijet slike i riječi

Svijet slike i rijeci FKG 8 KopirajU sklopu Škole volonterizma, koju provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom proveden je niz aktivnosti kroz projekt Svijet slike i riječi.

Svijet slike i rijeci FKG 26 KopirajU projekt su bili uključeni učenici multimedijske sekcije pod vodstvom s. Kristine Marijanović, profesorice hrvatskoga i njemačkoga jezika. Niz provedenih aktivnosti imao je za cilj poučiti učenike osnovama novinarstva, ali i potaknuti ih da više cijene pisanu riječ i fotografiju kao komunikacijska sredstva. Prva je aktivnost održana u ponedjeljak 16. rujna 2019. u popodnevnim satima. Učenici, njih 22, okupili su se na multimedijskoj radionici kako bi promišljali o miru – stvarnosti koja često počiva upravo na izrečenim riječima i slikama koje pružamo drugima. Uz to učenici su kroz radionicu Kako dobro pisati učili osnove pisanja novinskih tekstova: vijest, reportaža, izvješće, ali i osvješćivali sebi važnost pisane riječi i etičnost onoga što prenosimo drugima – usmeno i pismeno.

Svijet slike i rijeci FKG 12Druga aktivnost projekta provedena je u srijedu, 18. rujna 2019. Jedan dio multimedijaša (14 učenika) posjetio je tiskaru u Fojnici. Takav vid posjete bio je edukativnoga i praktičnog karaktera kako bi učenici došli u stvaran dodir s procesom nastajanja tiskovina – novina, biltena, knjiga i drugih vrsta tiskanih medija. Najprije su imali priliku vidjeti radni kadar zadužen za digitalni dio posla – nastajanje sadržaja. Posebna je atmosfera vladala u velikim halama gdje se skladišti štampani sadržaj i šalje na uvezivanje – miris novih knjiga, papira, boja i stapanja tisuću stvari u jednu konačnicu. Izuzetan je osjećaj doživjeti da tu upravo nastaju nečije knjige, udžbenici, promotivni materijal koji se viđa svakodnevno na ulicama. Tu sve počinje i sve dobiva konačan oblik.

Svijet slike i rijeci FKG 20 KopirajKroz treću aktivnost Biti novinar na jedan dan redakciju Katoličkog tjednika u utorak 24. rujna 2019. posjetilo je 10 učenika Franjevačke klasične gimnazije. Nakon što im je predstavljen program aktivnosti, raspoređeni su u tri grupe u kojima su naučili kako ispravno pisati vijest i multimedijski je popratiti slikom i videom. Također, bili su zaduženi i za uzimanje/ davanje izjava te čitanje teksta za video.

Svijet slike i rijeci FKG 25 KopirajOdlazak u Grčku studijsko je putovanje koje se svake dvije godine organizira za učenike trećih i četvrtih razreda Franjevačke klasične gimnazije. Ove godine od 27. rujna do 6. listopada 2019. kroz aktivnost Putovima Stare Grčke, a u sklopu projekta Svijet slike i riječi, članovi multimedijske sekcije koji su išli na u Grčku pratili su putovanje multimedijski. Ovo je bila izvrsna prigoda da učenici multimedijaši pokažu na praktičnom primjeru što su naučili tijekom prethodnih provedenih aktivnosti. Pisali su izvješća s putovanja i slali na školske medije. Fotografirali su destinacije te snimali ono što su posjetili.

Svijet slike i riječi FKG 4 KopirajNakon povratka iz Grčke prezentirano je ono što su učenici doživjeli na studijskom putovanju, ali isto tako naučili tijekom provedbe akcije Svijet slike i riječi. Ova je aktivnost ostvarena kroz zidne novine s tekstovima i fotografijama sa studijskog putovanja i ostalih aktivnosti. Prikazan je i snimljeni materijal koji se nalazi na školskom Youtube kanalu– FKG Visoko.

Učenici multimedijske sekcije FKG Visoko

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE