Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Učiti od mladih

avventura giovaniVrijeme mladosti uistinu je komplicirano životno razdoblje kojemu se ne može, a i ne smije pristupati jednostavno. Zahtijevnost interdisciplinarnog pristupa ne ostaje samo na znanstvenoj razini, nego u svakodnevnom upoznavanju, življenju i učenju s mladima i od mladih. „Odrasli“ često zaboravljaju da, paralelno s tjelesnim razvojem, mladi razvijaju i cjelokupnu kršćansku osobnost, pavlovski rečeno – duh, dušu i tijelo, koji često ostaju u sjeni „hormonalnog divljanja“.

Zadivljujuća empatija

Mladi se lako uživljavaju u životne priče drugih. Lako obuvaju „njihove cipele“, osjećaju i proživljavaju njihove boli jer u njima vide autentičnost i istinu.

Traganje za smislom života
Za razliku od „odraslih“ koji ponekad život uzimaju zdravo za gotovo, mladi olako ne prihvaćaju životne situacije nego traže njihovu uzročnost. Usprkos čestoj nelogičnosti životnih situacija, žele znati kako i zašto se nešto događa. U protivnom, ne mogu to razumjeti i prihvatiti.

Darivanje samih sebe i smisao za žrtvu
Potreba da ljube i da budu ljubljeni i prihvaćeni jedna je od najdubljih potreba mladog čovjeka. Iskazano povjerenje oplemenjuje njihov duh i otvara ih Bogu i bližnjima. Upravo ti trenutci kad ih se s povjerenjem uvodi u svijeh odrasli, kasnije oblikuju njihov život i postaju odlučujući u izboru zvanja i zanimanja.

S Kristom na „TI“
Mladi imaju izravan odnos s Bogom. Jednostavnim riječnikom prilaze i čovjeku i Bogu. Ne zapliću se u komplicirane rečenične formulacije i na mnoštvo upita koje ih muče, žele jednostavne i kratke odgovore. Kratko i jasno! - od ljudi i od Boga.

Genijalnost i originalnost
Mlada osoba krije nevjerojatne potencijale kojima može promijeniti lice zemlje. Svojom nesputanošću svakodnevicom, ako joj se iskaže povjerenje, kreativnije pristupa rješavanju svakodnevnih i naizgled vrlo kompliciranih problema.

Postoji mnoštvo razloga zašto je lijepo učiti s mladima i od mladih. Mi smo naveli samo neke. „Tko ima uši, neka čuje! (Mt 13,9)“

s. Izabela Marija Đaković

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Siječanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE