Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Taizé, Francuska: predstavljen projekt “Koračajmo zajedno”

Taize 7U razdoblju od 23. do 25. kolovoza 2019. godine, u Taizéu u Francuskoj održan je susret prijateljstva između mladih kršćana i muslimana, koji je okupio oko 300 mladih iz cijelog svijeta, među njima i nekoliko mladih iz Bosne i Hercegovine, angažiranih na međureligijskom projektu Koračajmo zajedno, koji zajedno realiziraju Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Pravoslavni centar za mlade Sveti Petar Sarajevski te studenti fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu.

Susret je započeo uvodom u važnost dokumenta objavljenog na povijesnom susretu pape Franje i imama Ahmada Al-Tayyiba u Egiptu, u veljači 2019. godine, kada je tema bila "Human Fraternity for World Peace and Living Together." Dokument su mladima predstavili imam iz Pariza Mohamed-Soyir Bajrafil i svećenik iz Lyona fra Christian Delorme. Nakon uvodnog dijela, mladi su, podijeljeni u skupine, imali priliku podijeliti iskustva prakticiranja vlastite vjere te dijaloga s mladima drugih vjerskih pozadina u zemljama iz kojih dolaze.

Taize 8Drugi dan susreta, bio je rezerviran za tematske radionice. Jednu od radionica, na kojoj je sudjelovalo oko 50 mladih, vodili su koordinatori i vršnjački edukatori projekta Koračajmo zajedno. Tijekom radionice, predstavljen je projekt kao primjer dobre prakse angažmana mladih na polju izgradnje mira i međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini. Nakon predstavljanja projekta, uslijedila je diskusija prilikom koje su mladi svojim komentarima i pitanjima pokazali zainteresiranost za situaciju u Bosni i Hercegovini, nakon čega su koordinatori i vršnjački edukatori podijelili vlastita iskustva suživota izgrađenog na temeljima prihvaćanja drugog i drugačijeg. Subotnje jutro započelo je temom o važnosti gostoprimstva, koju je animirao pariški imam Mohamed Bachir Ould Sass i svećenik iz Marseilla otac Christophe Roucou. U nastavku programa uslijedile su radionice tijekom kojih su predstavljena iskustva dijaloga i prijateljstva među mladima iz nekoliko europskih zemalja, te Libanona, Senegala i Bangladeša.

Taize 3U jutarnjim nedjeljnim satima, mladi iz Bosne i Hercegovine su nazočili euharistiji, nakon čega su sudjelovali na svečanom ručku s braćom zajednice Taizé. Tijekom boravka u Taizéu, poslijepodnevni sati su bili rezervirani i za razgovor s bratom Richardom koji je odgovoran za kontakt s mladima iz zemalja Balkana. Tijekom razgovora, imali su priliku napraviti osvrt na pojedine točke programa te razgovarati o aktualnim problemima mladih.
Već u ponedjeljak, 26. kolovoza, u zajednici Taizé započeo je još jedan susret mladih – susret mladih kršćana iz cijelog svijeta, pod motom „Let us not forget hospitality“, koji je okupio oko 2 000 mladih. Nakon jutarnje molitve i biblijskog uvoda, za oko 70 mladih, koordinatori i vršnjački edukatori ponovno su održali radionicu na temu međureligijskog dijaloga i angažmana mladih na polju izgradnje mira i pomirenja, na primjeru Bosne i Hercegovine. I ovaj susret kulminirao je mnoštvom pitanja, na koja su mladi iz Bosne i Hercegovine spremno odgovarali te poslali poruku u svijet da je Bosna i Hercegovina mala zemlja koja se još uvijek bori s posljedicama prošlosti, ali koja istovremeno ima mlade koji, živeći istinski svoju vjeru i poštujući drugog i drugačijeg, polako doprinose izgradnji suživota i bolje budućnosti u svojoj zemlji.

Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE