Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Projekt u kojem zajedno sudjeluju učenici KŠC iz Travnika i Mješovite srednje škole Travnik među najboljim na svijetu!

P1130588 CopyU razdoblju kada medijski naslovi uveliko utječu na mišljenje građana, posebno mladih u Bosni i Hercegovini, veliki broj mladih, doduše u medijskoj sjeni rade na nadilaženju predrasuda i kreiranju zdrave i sigurne sredine u kojoj žive i žele ostati živjeti.

Posljednjih nekoliko dana, veliku medijsku prašinu podigla je priča o srušenoj ogradi koja je razdvajala školsko dvorište Katoličkog školskog centra Petar Barbarić od dvorišta Mješovite srednje škole Travnik. I dok su se mnogi bavili ogradom i njenom stvarnom (ne)funkcijom, učenici iz KŠC-a Petar Barbarić, zajedno s učenicima Mješovite srednje škole iz Travnika, odlučili su stati u kraj svim lošim medijskim natpisima te pokazati da je suživotom, suradnja i prijateljstva itekako moguće i ostvarivo, kada su u pitanju ove dvije škole.

Naime, jedna od najvećih svjetskih organizacija posvećena izazovima i projektima mladih koji mijenjaju svijet, One Young World projekt Koračajmo zajedno, čij je nositelj Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uvrstila je u jedan od 13 najznačajnijih projekata za mlade u svijetu! Prijedlozi za nominaciju najznačajnijih projekata mladih dolaze iz cijeloga svijeta, ali projekt Koračajmo zajedno koji se ove godine uspješno realizirao i u Travniku, dobio je zeleno svjetlo i tako postao primjer izgradnje suživota i pomirenja, zahvaljujući upravo učenicima navedenih škola, ali i Upravama navednih škola koje su i više nego pozitivno odgovorile i aktivno se uključile u sve aktivnosti projekta, a tu su radionice, studijske posjete, ljetni kamp za mlade u čemu su im direktori i nastavno osoblje pružali nesebičnu podršku.

Koračajmo zajedno 7Kroz ovaj projekt, ali i mnoge druge koje Centar za mlade Ivan Pavao II. uspješno realizira kroz otvoreni Regionalni ured Centra čije se prostorije nalaze u zgradi KŠC-a Petar Barbarić, mladi imaju priliku kroz izvannastavne aktivnosti obogati sebe, svoje znanje i vještine, ali i upoznati nastavno osoblje kroz drugu prizmu s ciljem što boljeg zbližavanja i razumijevanja međusobnih potreba.
Projekt Koračajmo zajedno, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno realizira od 2013. godine u suradnji s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije Dabrobosanske Sveti Petar Sarajevski i Fakultetom Islamskih nauka u Sarajevu od 2017. godine. Cilj projekta je potaknuti mlade triju većinskih vjeroispovijesti u BiH da razviju osjećaj odgovornosti prema vlastitoj zemlji i otkrivaju bogatstvo različitosti unutar nje, kroz razbijanje predrasuda i međusobno upoznavanje, kako bi zajedno doprinijeli izgradnji kulture mira i bolje budućnosti.

Slika One worldUpravo zbog toga, nije trebalo mnogo vremena da i jedna od najvećih svjetskih organizacija prepozna važnost i značaj ovog projekta, te da upravo projekt Koračajmo zajedno bude inspiracija mnogim mladima širom svijeta koji se susreću sa sličnim izazovima u svojim zajednicama da je sve moguće, samo ako se odvažimo kreirati sredinu u kakvoj nam je ugodno živjeti, a ne onakvu kakvu nam je drugi nameću.

I na kraju, kako bi ograda nekoga razdvojila, prvo se morala sa svim svojim dijelovima spojiti. Svi ti spojeni dijelovi su zapravo mladi iz ove dvije škole, spojeni u činjenju dobra koji na kraju čine jednu ogradu. Ne onu koja je donedavno bila ispred ove dvije škole, nego onu koja razdvaja one mlade koji vjeruju u suživot, međusobnu suradnju i zajedništvo, od onih kojih još uvijek nisu otkrili čaroliju vjerovanja u navedeno.

Informacije o projektu Koračajmo zajedno, njegovom značaju, kao i o značaju drugih inicijativa mladih koje su obilježile ovo ljeto, možete pronaći na linku na kojem se nalazi top 13 projekata za mlade, gdje se nalazi i projekt Koračajmo zajedno možete pročitati ovdje. 

Josip Milanović 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Veljača 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE